home

Clubkampioenschappen 2016

Kampioenen:

HE: Bert Huibers
DE: Karin Schuring
HD: Bart Arnst / Hans Bochem
DD: Marian de With / Wendeline Rode
GD: Wendeline Rode / Natan Gil

foto's
klik op de diavoorstelling om de foto's in het groot te bekijken.

Klik hier voor alle uitslagen, wedstrijdschema en poule-indeling.

Dag 1
De eerste dag van de clubkampioenschappen op maandag 20 juni is in het water gevallen. De wedstrijden van deze dag zijn verplaatst. (zie wedstrijdschema).

We hopen dat de rest van de komende twee weken de regen geen spelbreker meer is.

Dag 2
Eén inhaalwedstrijd van gisteren gepland op deze dag: Jacqueline en Hélène tegen Karin en Betty. En weer dreigde deze wedstrijd vanwege de regen niet door te gaan. Samen met het klimaat zijn ook alle weersvoorspellende buienradars of weerplaza's van slag, want aanvankelijk wezen de voorspellingen op een droge avond. Maar jawel hoor, even voor zeven uur, het tijdsip dat de wedstrijd zou beginnen, begon het te gieten en stonden de banen binnen de kortste keren blank. Maar gelukkig werd het snel droog en zakte het water weg, zodat na ongeveer een half uur vertraging de eerste service geslagen kon worden.

Hélène en Jacqueline hebben zich goed verweerd, maar moesten toch hun meerdere erkennen in het ervaren koppel Betty en Karin. Toen de speelsters van de baan stapten, begon het overigens weer zachtjes te miezeren.

Bert

Dag 3
De 3e dag van de clubkampioenschappen, woensdag 22 juni, was het eindelijk droog. Gelukkig viel er toch wat over het weer te klagen: het was nu toch eigenlijk weer te warm….

Het droge weer nodigde ook supporters uit om de wedstrijden te komen bekijken; Hubertine en Elly, Corry; René en Ria, ze waren er weer om ons aan te moedigen en nadien de wedstrijden te analyseren.

De 1e wedstrijd in het gemengd dubbel was een confrontatie tussen aanstormend talent en ervaren rotten. De ervaring (Mark en Marian) won, vooral dankzij het feit dat zij geen wedstrijdspanning voelden. Die spanning was wel merkbaar in het spel van Martien en Hélène; beiden hebben de laatste tijd bewezen beter te kunnen spelen dan ze lieten zien in de wedstrijd. Vooral de harde slagen van Mark, die ook nog eens vrijwel allemaal binnen het veld terecht kwamen, maakten het hen lastig.

Op baan 1 werd tegelijkertijd een op papier spannend herendubbel gespeeld. Bart en Hans B. namen het op tegen Peter en Pieter W. Laatstgenoemden lieten zich echter teveel imponeren door de rust en het gemak waarmee Bart speelt en de dreiging van Hans B. die vanuit het midden van het veld de bal feilloos op de voeten van beide heren neer kon leggen. P&P moesten roemloos het veld verlaten met een 6-0, 6-1 nederlaag. Werk aan de winkel, heren!

De avond werd afgesloten met een herenenkel tussen Rob en René F. Tijdens het inspelen werd al duidelijk dat de service van René F. doorslaggevend zou kunnen zijn; onhoudbaar snoeihard geslagen of met erg vreemde effecten erin. Rob had duidelijk moeite deze service te beantwoorden. Ook het enorme loopvermogen van René maakten het voor Rob lastig; mooie winners werden door René met het nodige kunst- en vliegwerk weer teruggeslagen. Ondanks mooie punten van Rob, was René met glans de winnaar van deze wedstrijd.

Op de bank werd ondertussen flink gepraat en geanalyseerd. Door het ontbreken van B-poules is het voor sommige koppels een erg grote uitdaging om mee te doen aan de clubkampioenschappen. Het idee werd al geopperd om een volgend jaar nieuwe koppels samen te stellen, waardoor de duo’s op papier gelijkwaardiger zouden zijn…. Een plannetje om serieus naar te kijken?

Marian

Maandag 27 juni
Op de dag dat Wimbledon startte, waar Kiki Bertens wederom een solide winst boekte en Robin Haase met veel moeite ook een eerste ronde overleefde, werd er ook nog gevoetbald. De kraker Spanje – Italië werd (terecht) beslist in het voordeel van Italië en Engeland beleefde zijn tweede brexit in korte tijd, dit maal veroorzaakt door IJsland, waar men achteraf waarschijnlijk minder spijt heeft van deze actie dan de Engelsen na hun eigen brexit….

Helaas kon ondergetekende de wedstrijd tussen IJsland en Engeland niet zien omdat er getennist werd. Heel erg was dit overigens niet, omdat er weer veel moois veel te beleven op de tennisbanen van The Insiders.

Toen ik, wat te laat voor mijn bardienst, arriveerde, werd er tot mijn verbazing niet gespeeld. De banen bleken na de overvloedige regenval de afgelopen week niet meer in staat te zijn het laatste beetje regen op maandag te verwerken en waren veranderd in bad 1 en bad 2. Met vereende krachten is er, met toestemming van een aantal heren van het baanonderhoud, gesponsd (LET OP: dit is heel slecht voor de banen, nooit gaan sponsen omdat je even recreatief wil tennissen!).
foto plassen

Met enige vertraging kon er dan toch worden getennist. Op baan 2 bond het nieuwe koppel, Bert en René F., de strijd aan met Martien en Pieter G. Veel heb ik niet gezien van deze wedstrijd; hoorde Pieter G.  zich regelmatig afvragen hoe dit nu kon, en René F. was opvallend rustig…. De winst ging dan ook vrij snel naar Bert/René F. Pieter G./Martien hebben dinsdagavond nog een kans door te dringen tot de kruisfinales als zij de op zaterdag opgelopen 4-0 achterstand tegen Mark en Natan weten om te buigen. 

Op baan 1 speelden Florine en Albert tegen Jacqueline en George. Alweer een strijd tussen “oude rotten” en aanstormend talent. Ondanks erg imposant spel van George aan het net en zeer degelijk returnwerk van Jacqueline op de baseline, werd de 1e set met ruime cijfers gewonnen door Albert en Florine. In de tweede set liet het goede spel van Jacqueline en George zich ook in de stand zien; het werd uiteindelijk 6-4 voor Albert en Florine. De rally’s, en vooral de reddingen van George, werden steeds spectaculairder, het publiek heeft genoten!

Tot slot werd nog een klassieker gespeeld: Natan en Wendeline tegen Mark en Marian. Spelers die elkaar door en door kennen, en erg aan elkaar gewaagd zijn. Natan en Wendeline startten na de 1e verloren game met mopperen, waren niet gelukkig met het spel dat ze speelden. Mark en Marian bleven enorm rustig, lieten het gemopper over zich heen komen en probeerden de bal daar te plaatsen waar Natan er echt niet meer bij kon (diegenen die wel eens tegen Natan spelen, weten dat dit heel lastig is). Tegen 23.00 uur, als de lichten eigenlijk uit moeten, stond het 1-1 (4-6, 7-5) in sets. Gezien de tijd werd besloten een super tiebreak te spelen.  Ook die kende veel spannende punten, mooie rally’s en domme fouten, en werd uiteindelijk met 10-8 in het voordeel van Mark en Marian beslist.
Het was weer een mooie avond. Laten we hopen dat de weergoden ons gunstig gezind zijn, en dat we nog een mooi vervolg van deze kampioenschappen krijgen!
Marian de With

Donderdag 30 juni
Geen regen! Althans…. om 20.00 was het nog droog. Omdat er alweer nattigheid voorspeld werd, besloten de dames op baan 1 zo snel mogelijk met het dubbel te starten. Zo snel zelfs dat Wendeline, die slechts 5 minuten te laat was, geen inspeeltijd werd gegund.

Hélène en Jacqueline startten voortvarend (nadat Marian, ervaren als ze is, besloot dat zij moesten starten met serveren, zodat Wendeline nog even kon acclimatiseren); voordat ze er erg in hadden stond het 40-0. Het koppel Marian/Wendeline kreeg wat meer vat op de service van Hélène en wist de 1e game toch naar zich toe te trekken. Ook de volgende 5 games waren voor Marian/Wendeline. 6-0! Dat deze setstand geen goed beeld geeft van de wedstrijd, bleek wel bij het begin van de tweede set. Jacqueline/Hélène kregen steeds meer vat op het spel, de rally’s werden langer; en beide dames wisten op voorsprong te komen. Marian/Wendeline werden getriggerd om scherper te spelen. Dit lukte hen ook, waardoor de set met 6-2 voor hun was. De analyse achteraf was dat Jacqueline en Hélène defensief erg sterk speelden, maar nog tekort kwamen in de aanval. Als ik de ontwikkeling van hun spel bekijk, zal dit heel snel veranderen!

Op baan 2 waren Betty en Wilma ondertussen aan het enkelspel begonnen. Betty vindt het enkelspel eigenlijk veel leuker dan dubbelen, terwijl Wilma enkelen meestal als een noodzakelijk kwaad beschouwt. De eerste set heb ik niet kunnen zien, maar deze werd met grote cijfers door Betty gewonnen. De tweede set speelde Wilma veel losser, met de forehand werden weer de harde, diepe ballen geslagen en ook de backhand kwam strakker door. Betty bleef rustig alle ballen diep terug brengen. Helaas was een regenpauze noodzakelijk (een pauze waarin Betty mij influisterde dat ze last had van haar bovenbeen). Na een kort oponthoud mondde de 2e set uit in een tie-break. Betty bleef rustiger dan Wilma, en trok uiteindelijk de wedstrijd naar zich toe. De 2e set maakte wel duidelijk dat Wilma een betere enkelspeelster is geworden, ik ga nu in de trainingskamp voor ons onderlinge duel!

Het liep al tegen tienen toen Hans E. en Fons begonnen met de halve finale in het herenenkel. Op de bank werd al gesproken over David en Goliath op basis van de lengte van beide spelers. Hans had laten weten dat hij zondag eigenlijk andere afspraken had, maar ik had hem al gezegd dat dit vast geen probleem was omdat hij tegen Fons moest spelen…. Hoe fout een verwachtingspatroon  soms kan zijn, bleek tijdens deze wedstrijd! Hans begon sterk; als zijn 1e service loopt, wint hij vrijwel altijd zijn eigen service game. Dit deed hij ook in zijn wedstrijd tegen Bert, eerder gespeeld, maar toen bezweek hij na een 2-0 voorsprong onder de druk. Nu bleef Hans rustig, voordat Fons het goed en wel door had was het 6-0 voor Hans.  De tweede set werd erg spannend, Fons kreeg meer grip op het snelle spel van Hans. Maar ook nu bleef Hans rustig, mopperde maar slechts af en toe, en won! We gaan Hans dus terugzien in de finale van het herenenkel!

Tot slot kwam  het nieuwe duo Bert/René nog in actie tegen Mark/Natan. De laatsten zijn het kampioenskoppel van vorig jaar, en op voorhand favoriet. De 1e set werd met 6-4 door de favorieten gewonnen. De tweede set wisten Bert en René naar zich toe te trekken. René is erg dreigend als netspeler, waardoor Mark/Natan zich genoodzaakt zagen veel hoge ballen te spelen om hem te vermijden. Hoge ballen zijn riskant, omdat het lastiger is ze goed te plaatsen. En dan is er nog Bert: door goed voetenwerk wist hij telkens weer goed achter de bal te komen en simpelweg alle ballen terug te spelen, zodat Mark/Natan wel risico moesten gaan nemen. Bert/René wisten met zeer degelijk spel de 2e set te winnen. Omdat het alweer na 23:00 was geworden, werd besloten een super tiebreak te spelen. Deze was erg spannend, lange tijd waren Mark/Natan in het voordeel, maar Bert/René beschikten over stalen zenuwen en wonnen de wedstrijd!

We maken ons nu op voor de halve finales. Uitgaande van wat ik de afgelopen anderhalve week heb gezien, wordt het nog een spannende strijd!

Marian de With

vrijdag en zaterdag 1 en 2 juli
Allereerst moet ik mijn excuses maken aan de kampioenen in het herendubbel 2015; ten onrechte heb ik gezegd dat Mark/Natan de heersend kampioenen waren, maar dit moeten natuurlijk Willy en Bert zijn!

Terwijl ik dit schrijf, ben ik net bekomen van de schok dat Djokovic door Querrey is verslagen op Wimbledon. Wrawrinka was er al uit; zou Murray al stiekem staan te juichen, ziet Federer nog kans, of is Delpotro de outsider die nu zijn comeback kan maken?
Hoe zal dat morgen verlopen bij The Insiders? Hans Eckstein of René Fluitman die ineens hun kansen grijpen? We zullen het morgen vanaf 11.00 zien!

Afgelopen vrijdagavond 1 juli waren 1 halve finale en 2 laatste poulewedstrijden gepland.
In het gemengd dubbel werd een poulewedstrijd tussen Albert/Florine en Bert/Wilma gespeeld; na enig regenoponthoud is deze wedstrijd gewonnen door Bert en Wilma. Helaas heb ik hier niets van kunnen zien, omdat wij voor een poulewedstrijd in het damesdubbel waren uitgeweken naar een baan bij Quick. Marian/Wendeline bonden de strijd aan met Betty/Karin. Op smashcourt (een bekende baan voor Wendeline en Marian), in de regen (iets wat Betty als oud-volleyballer niet gewend is) was het eerste koppel duidelijk in het voordeel, zij wonnen dan ook de spannende wedstrijd. In de finale is kans op revanche voor Betty en Karin. Ook vorig jaar wonnen Marian en Wendeline in de poule, maar werden Betty en Karin uiteindelijk kampioen. Ik houd mijn hart vast! Vooral er nu de nodige strategische wijzigingen doorgevoerd zullen worden…

Weer terug bij The Insiders, hoopten we nog te kunnen genieten van een herendubbel tussen Peter/Pieter W. en Bert/René F. Maar pech vierde hoogtij. Pieter bleek nog niet aanwezig te zijn omdat de rem van zijn auto vastliep (nee… hij was niet per auto onderweg vanuit de J.W. Passtraat, hij kwam van verder…). Nadat de ANWB het mankement had verholpen, belandde hij voor Malden in een 6 km lange file. Wat verlaat en gehaast kwam hij binnen hollen. Inmiddels was de miezer harde regen geworden, en stopte het niet meer. Wilma vroeg nog of Tom Poes Bert een list kon verzinnen, maar hier kon hij niet meer tegenop. De enige optie was het doorschuiven van de wedstrijd naar zaterdag. Een zaterdag die al een moeilijke planning kende onder andere doordat Florine en Marian hadden beloofd als scheidrechter te fungeren tijdens de special Olympics waar het tennis op de banen van Quick werd gehouden.

Na veel gepuzzel werd een planning uit de hoge hoed getoverd. De dag startte om 11.00 met een herenenkelwedstrijd tussen Bert en Pieter W. en een halve finale herendubbel tussen Mark/Natan en Bart/Hans. Na het scheidsrechteren bij de Special Olympics (enorm leuk!) was ik net op tijd om het staartje van beide wedstrijden te zien. Pieter W. verloor met grote cijfers van Bert, maar vertelde me gelukkig achteraf dat hij heel lekker had gespeeld en dat veel games deuce-standen kenden (iets wat je niet ziet in de uiteindelijke uitslag).

Natan/Mark waren niet opgewassen tegen de vastigheid van het koppel Bart/Hans. Ondanks goed verweer, zijn Bart/Hans de eerste finalisten in het herendubbel.

Om 12.30 startte de eerste halve finale in het gemengd dubbel: Bert/Wilma tegen Natan/Wendeline. De eerste set was ontzettend spannend, en ontaardde in een tie-break. De zenuwen vierden hoogtij, Wendeline en Natan bleven deze het beste de baas, en wonnen de 1e set. Ook de 2e set liet eenzelfde spelbeeld zien, en eindigde eveneens met een tie-break. Ook nu gewonnen door Natan en Wendeline, die we zondag dus terugzien in de finale!

Aan het eind van de middag kwam de zon steeds meer door, en mochten Mark en Marian om 17.00 strijden tegen Albert en Florine. Ondanks het lastige tijdstip, wist steeds meer publiek de banen te vinden. Zij hebben gegarandeerd genoten van het spel van Albert, die zijn slag steeds meer terugvindt. Mark en Marian hadden het moeilijk; de slagen van Florine zijn moeilijk te lezen, Albert retourneerde vooral goed op de harde slagen. Toch wisten eerstgenoemden in 2 sets de wedstrijd te winnen, en moeten ze zondag aantreden tegen Natan en Wendeline. Ook in dit geval kunnen de laatsten zich revancheren, in de poule wonnen Mark en Marian.
Tot slot speelde Peter/Pieter W. nog tegen Bert/René. René Fluitman is een rijzende ster; vol bewondering keken we altijd al naar de ballen die hij aan het net wist af te maken en zijn onnavolgbare service. Deze week liet hij echter zien dat hij aan de zijde van Bert ook vanuit de baseline degelijk kan spelen. Ondanks mooie rally’s, oogstrelende backhandvolleys van Peter en mooie services van Pieter, wonnen Bert en René. Zij zijn morgen de tegenstanders van Hans en Bart, we kijken uit naar deze confrontatie!

Vanaf 11.00 zullen de finales op zondag worden gespeeld. Een damesenkel tussen Betty en Karin, dat kan lang gaan duren als we uitgaan van de vastigheid van beide dames. De herenenkel tussen Bert en Hans E., waarbij laatstgenoemde gegarandeerd uit is op revanche. Revanche zal ook het sleutelwoord zijn de damesdubbel en gemengd dubbel.

We hopen vooral op goed weer! Deze clubkampioenschappen hebben de organisatie veel kopzorgen gegeven door het continu moeten verschuiven van wedstrijden door de aanhoudende regenbuien. Maar we zijn blij dat geen grasbanen hebben…. Wij spelen door bij een drupje regen, op Wimbledon kun je dan alleen nog maar aardbeien met slagroom eten….

We hopen morgen veel Insiders op en naast de baan te zien!

Marian de With

Zondag 4 juli –de finales!
Hoopvol startten we de finaledag met een lekker zonnetje! Strakgespannen bekjes van de finalisten kwamen het park op, in veel gevallen vergezeld van familie en vrienden. Ook andere supporters wisten de weg te vinden naar onze zonovergoten banen.

Om 11.00 begonnen we met de finales in het damesenkel (Betty versus Karin) en herenenkel (Bert tegen Hans E.). Helaas moesten beide partijen na 1 set worden stilgelegd omdat een plotselinge heftige bui de banen alweer in zwembaden veranderden.


plassen op baan


Toen het weer droog was, is met hulp van vrijwel alle aanwezigen de put tussen baan 1 en 2 leeggemaakt. Deze put loopt bij heftige regenval over, en zorgt ervoor dat de banen lange tijd nat blijven. Toen de put eenmaal was geleegd, begon het wachten.
Na een uurtje lagen de banen er weer keurig bij, en konden de partijen worden hervat.

keten met emmers

Helaas had Hans E. vooraf niet verwacht dat hij een finale zou spelen, en moest hij weg. De finale herenenkel zal worden vervolgd op maandagavond 4 juli, 20.00.

De damesenkel liet een spannende ontknoping zien. Karin had de 1e set ruim gewonnen, maar in de 2e set kwam Betty op stoom. Zoals we gewend zijn van beide dames, zagen we veel lange rally’s. Karin koos voor de aanval, maar Betty bracht vrijwel alle ballen terug. Toch wist Karin uiteindelijk met 7-5 aan het langste eind te trekken. De eerste clubkampioen is bekend; gefeliciteerd met deze mooie prestatie!

Op baan 1 waren ondertussen Hans B. en Bart begonnen aan hun finale tegen Bert en René F. Gedurende de afgelopen 2 weken was duidelijk geworden dat het verslaan van Hans en Bart een vrijwel onmogelijke opgave zou zijn. Beide heren vormen een zeer stabiel koppel, Bart retourneert alle ballen en plaatst erg goed; Hans bewaakt het middenveld, alles wat binnen bereik van zijn racket komt, wordt op de voeten van de tegenstanders gelegd. Bert en René hadden echter laten zien dat we hen niet moeten onderschatten. Als Bert vanaf de baseline de topspinballen goed kan slaan, brengt hij René perfect in stelling. Tegen Bart en Hans hadden beiden helaas niet veel in te brengen, toch wat last wat wedstrijdspanning? Zeer overtuigend werd de finale gewonnen door het koppel Bart/Hans; heren, gefeliciteerd!

“After suitable rest”, zoals op Wimbledon wordt gezegd, startte op baan 2 de finale damesdubbel. De tegenstandsters in het damesenkel, Betty en Karin, mochten nu samen strijden tegen Marian en Wendeline. Al na 1 game was duidelijk dat dit een lange wedstrijd zou worden. Aan beide kanten van het net werd vrijwel alles terug gebracht, waardoor vrijwel elk punt pas na een lange rally werd beslist. Betty en Wendeline waren heersers op de baseline; Karin en Marian brachten de onlangs gevolgde lessen aan het net in de praktijk. Zoals wel vaker bij damespartijen, was de service niet doorslaggevend. Marian en Wendeline wisten op voorsprong te komen door de service van Karin te breken. Net zo snel echter werd de stand weer gelijk getrokken doordat Marian haar service verloor. Uiteindelijk werd het toch 7-5 voor Marian/Wendeline.
Inmiddels was baan 1 al klaar, maar ondanks aandringen van het publiek bleven de dames in de rust en schaduw (eindelijk scheen de zon!) van baan 2 spelen. De 2e set kende een sneller spelverloop. Betty/Karin hadden al een wedstrijd gespeeld, en legden het af tegen het nog frisse duo aan de andere kant van het net. Een nieuw koppel werd kampioen in het damesdubbel!

Na wederom een rustperiode voor de dames Wendeline en Marian (de heren speelden alvast in), kwam de laatste wedstrijd op de baan; Natan en Wendeline tegen Mark en Marian. Zoals gebruikelijk, werd deze wedstrijd gekenmerkt door erg mooie punten (ik denk een winner te slaan, maar Natan weet de meest onmogelijke ballen terug te slaan; snoeiharde forehandscores van Mark) en stomme fouten. Mark en Marian wonnen de 1e set met 6-4. De tweede set liet een vergelijkbaar spelbeeld zien, maar nu was de uitslag 6-4 voor Natan en Wendeline. Een 3e set moest worden gespeeld, dit onder stevig gemopper van mijzelf omdat mijn benen toch wel wat protesteerden. Toen het publiek op de bank massaal Mark en mij begon aan te moedigen, wist ik dat het niet goed ging…. Zoals altijd, schaart het Insiderspubliek zich massaal achter de verliezende partij… 6-3 werd de setstand in het voordeel van Natan en Wendeline; gefeliciteerd!

Dankzij veel inspanning van Bert en Wilma is het gelukt deze regenachtige clubkampioenschappen heel erg mooi af te sluiten. Heel veel dank hiervoor!
Ik heb weer genoten van de sfeer bij de Insiders, de saamhorigheid, de betrokkenheid van allen bij de club. Vrijwel iedereen steekt een handje uit als dat nodig is; dit maakt deze club uniek! We zijn klein, het werk komt op een paar schouders neer, maar met hulp van velen kunnen we dit nog lang volhouden! Tijdens de finaledag zagen we zelfs supporters (de moeder van Wendeline, Riet van Rosmalen) vol enthousiasme bardienst draaien en afwassen. Wendeline’s moeder vond het zo leuk dat ze zelfs aanbood dit vaker te komen doen… heel erg fijn!
Marian de With

Terug naar Startpagina