home

Clubkampioenschappen 2014

Klik hier voor alle uitslagen.

  foto's Clubkampioenschappen

Zondag 29 juni was de finaledag van de clubkampioenschappen. 's Ochtends zijn er nog twee halve finales gespeeld in het Heren Dubbel en het Gemengd Dubbel. Bij het Heren Dubbel versloegen Leo en Jan het ervaren koppel Wim en Hans in een spannende wedstrijd, zodat Leo en Jan het later op de dag zouden mogen opnemen tegen Natan en Mark. Bij het Gemengd Dubbel gingen Natan en Wendeline door naar de finale ten koste van Betty en Ton.

Omdat het Nederlands Elftal om 18.00 uur speelde en het merendeel van toeschouwers en spelers deze wedstrijd niet wilde missen, zijn de twee partijen die als laatst gepland stonden niet meer gespeeld en doorgeschoven naar een latere datum. Jammer, maar iedereen kon zich daarin vinden.
Dames Dubbel: zaterdag 12 juli 11.00 uur

foto's finaledag 

Uitslagen:

DE A: Marian - Karin 6-3 4-6 6-4

DE B: Hélène - Joke 6-1 6-3

HE: Bert - Fons 6-1 6-1

Gemengd Dubbbel: Bert + Wilma - Natan + Wendeline 1-6 7-6 6-4

HD: Mark + Natan - Jan H + Leo 4-6 7-6 6-3 (gespeeld op 6 juli)

finale HD 6 juli 2014 

DD: Florine+ Wilma - Marian+Wendine 6-1 6-2

winnaars + beker
klik op de afbeelding voor meer foto's

Een impressie van de clubkampioenschappen


door: Marian

Op dinsdag 17 juni gingen de clubkampioenschappen van The Insiders weer van start. Dit jaar startten we met 28 inschrijvingen (30% van onze spelende leden doet dus mee met de clubkampioenschappen, kom daar bij andere clubs maar eens om!)
Ik heb niet alle wedstrijden gezien, maar het is opgevallen dat het spelniveau van onze Insiders een stijgende lijn vertoont! We hebben dit jaar voor de herenenkel geen B-poule ingesteld, maar de heren die hier aan mee hadden zullen doen (en nu in de A-poule spelen), doen niet onder voor de A-heren (die vaak al jaren competitie spelen). De dames kennen wel een B-poule, maar ook daar wordt op stevig niveau getennist, en zal de doorstroming naar de A-poule wel eens heel snel kunnen gaan!

Op dinsdagavond werden onze spelen geopend door Bert en Rob. Gezien de resultaten van Bert in het heren enkelspel is hij de grote favoriet voor de eindzege, en dit bleek dan ook wel tijdens de wedstrijd. Rob had, ondanks de wedstrijdspanning, gelukkig toch een leuke wedstrijd gespeeld. Ik ben erg blij dat Bert een mannetje is, en dat we die dus bij de dames enkel wedstrijden niet tegen komen….;-).

Vervolgens zagen we weer 2 enkelwedstrijden. Adrienne is na blessureleed eindelijk weer aan het tennissen, maar kon het niet bolwerken tegen de jarenlange ervaring en rust van Joke.
Fons en Peter hebben in het verleden elkaar al vaker het leven zuur gemaakt op de baan.

“Terugbreng” Fons wist tijdens de clubkampioenschappen nog nooit te winnen van Peter. De eerste set liet het gebruikelijke beeld zien: Fons werd door Peter de hele baan doorgestuurd, en Peter won de 1e set. In de 2e set draaide het beeld, Peter was duidelijk vermoeid aan het raken en kreeg last van zijn rug, waardoor Fons, die door het vele tennissen en voetballen een heel goede conditie heeft, zijn kans schoon zag en de set in zijn voordeel besliste. Een derde set moest de beslissing brengen, deze werd uiteindelijk met 7- 5 door Fons gewonnen. De heren startten om 20.00, pas rond 22.30 was de wedstrijd klaar! Het gemengd dubbel dat om 21.30 zou startten, is daarom verplaatst naar zondagmiddag.

In de schaduw van deze titanenstrijd (op baan 2 dus), werd ondertussen ook een spannende wedstrijd gespeeld. Betty en Ton (een nieuwe supercombinatie!), bonden de strijd aan tegen Wilma en Bert. Helaas heb ik niet zo heel veel kunnen zien van deze wedstrijd, maar de rally’s die ik zag, waren van hoog niveau. Niet te halen ballen werden door Ton en Betty gewoon terug gespeeld. Beiden beschikken over een enorm loopvermogen. Helaas struikelde Betty aan het einde van de 1e set, en had ze hierdoor gedurende de rest van de wedstrijd last van haar voet.

Terwijl heel Nederland nog aan het feesten was na de overwinning van het Nederlands elftal op Australië, werden op woensdagavond 2 enkelwedstrijden gespeeld. Bert liet wederom zien dat hij schijnbaar onoverwinnelijk is in het enkelspel, en versloeg René F. Karin liet zich niet verrassen door het stevige spel van Nicky, en wist bij deze linkshandige speelster de backhand goed te bestoken, waardoor ze met een zege van 6-1, 6-1 van de baan stapte. Deze wedstrijd gaf weer eens aan dat de cijfertjes niet altijd een correcte weergave zijn van de wedstrijd, want om deze eindstand te bereiken, werden lange rally’s gespeeld, die, helaas voor Nicky, vaak in het voordeel van Karin eindigden.

De donderdagavond kende een vol programma. Het ervaren (competitie spelend) herendubbel Pieter + Albert, wist vrij snel te winnen van Martien + Rob. Maar het vertoonde spel van de laatste 2, maakte wel duidelijk dat we ze niet moeten onderschatten!
Op baan 2 speelden Hélène en Joke een marathonpartij. De laatste liet zich in de 1e set stevig ontregelen door de onnavolgbare ballen die Hélène op haar afvuurde (vaak begeleid door een lach als het balletje op de plek viel die Hélène in gedachten had), maar in de 2e set wist ze het tij te keren. De TC besloot deze wedstrijd met een super tiebreak te beslissen. Hier gaf de jarenlange tenniservaring van Joke de doorslag, waardoor zij dit zenuwenspelletje won. Bij mijn weten is dit de 1e maal dat de TC heeft moeten beslissen een wedstrijd met een super tiebreak te beslissen, omdat we anders weer in tijdnood zouden komen.

Op baan 1 mocht ik vervolgens zelf aantreden voor een enkelwedstrijd tegen Karin. In het verleden heb ik 1x van haar gewonnen, de analyse was dat dit kwam omdat Karin een hekel heeft aan mijn slice ballen. Dat had ik natuurlijk goed in mijn oren geknoopt. Ook dit jaar won ik de wedstrijd, mede dankzij de “vieze” slices (op de tribune hoorde ik al dat dit geen tennis is, ik denk dat alle ballen, mooi of niet mooi, onderdeel uitmaken van het tennisspel, en dat het aan de tegenstander is om te zorgen dat bepaalde ballen niet geslagen kunnen worden). Nu was het echter vooral een pijnlijke kuit die ervoor zorgde dat Karin niet voluit kon spelen, waardoor de overwinning geflatteerd is, en zeker geen garanties voor de toekomst biedt!

Op baan 2 speelden Natan + Wendeline tegen Jan Paul + Haske. Omdat ik zelf speelde, kon ik niet veel van deze wedstrijd zien. Het leek me er vooral erg gezellig, op te maken uit de hoeveelheid geluid die er werd geproduceerd. Achteraf bleek dat Jan Paul gewoon al zijn charmes op Wendeline los liet, waardoor ze hopelijk niet in haar spel kon komen. Na het spelen van de voorjaarscompetitie, is Wendeline echter zeer getraind, en die liet zich dus ook niet van de wijs brengen. Natan en Wendeline wonnen de partij. Ook hier speelde een blessure een rol, een ontsteking in de pols van Jan Paul zorgt ervoor dat hij minder makkelijk harde ballen op de achterlijn (of netspeler) af kon vuren.

Deze volle avond bood nog 2 partijen. Baan 1 was het terrein voor een herenenkel tussen Fons en Martien. Zoals verwacht, won Fons de partij. Martien liet echter enorme vooruitgang zien, speelde mooie rally’s, sloeg fraaie winners en bevestigt wederom het gestegen niveau van de Insiders!

Op baan 2 speelde een nieuw talent, Annemiek Mulder, de zus van Leo (van Hulsentop); samen met haar broer speelde ze tegen Betty en Ton. Het rustige, stabiele spel van Annemiek doet Leo duidelijk goed. Slechts af en toe schalde “Leo, sukkel!” over de baan. Betty en Ton speelden goed, maar het ervaren koppel Leo en Annemiek wisten in 2 sets te zegevieren.

Al met al zijn de clubkampioenschappen mooi gestart! En er wachten ons nog veel spannende wedstrijden! Ik hoop dat blessures geen roet in het eten gaan gooien; zou de gemiddelde leeftijd van onze spelers ons toch nopen tot aanpassingen ….. kortere wedstrijden, vooraf alle beweegbare delen intapen, een verbod op overdag op hoge hakken te lopen,….?

vrijdag 20 juni – dinsdag 24 juni

Terwijl het Nederlands elftal zich kwalificeerde voor de volgende ronde, en nu geniet van een paar dagen rust, naderen ook onze clubkampioenschappen de volgende ronde.

Vrijdagavond 20 juni startten we met, in ieder geval op papier, een topper in het gemengd dubbel. Leo en Annemiek troffen Bert en Wilma in een poulewedstrijd. De verwachtingen kwamen uit; het publiek heeft genoten! Na 3 sets kwamen Bert en Wilma als winnaars uit de strijd. Zoals we inmiddels gewend zijn, speelde Bert heel degelijk. Wilma liet, net als veel andere Insiders, zien dat we steeds sterker worden. De kracht van Wilma’s forehand is bij velen van ons al lang bekend, nu zagen we dat ook haar backhand zich steeds verder ontwikkelt en dat ze aan het net haar ogen open houdt en ballen vol overtuiging af kan maken! Annemiek is herstellende van een knieblessure, en helaas bleek een 3e set nog net teveel te zijn.

Op baan 2 hadden we helaas weer blessureleed. Karin en Betty moesten de wedstrijd staken bij een 2-2 stand in de 2e set omdat Betty werd getroffen door een zweepslag. Enorm jammer, zeker omdat de strijd, ondanks winst van Karin in de 1e set, nog lang niet was beslist. Door deze opgave, is Karin in ieder geval verzekerd van een finaleplaats in de DE  A-poule.

Het vervolg van de avond bracht alleen maar heren op de baan. Fons en Ton namen het op tegen Martien en Rob. Ondanks de tennisarm van Ton (tennist hij eindelijk eens wat meer, levert hem dit meteen ook al een blessure op…), wisten de eerstgenoemde heren de wedstrijd vrij snel te winnen. Op de andere baan wist René F. ons lang te verrassen. In zijn eerste set tegen Albert, de clubkampioen HE van vorig jaar, zat hij Albert lang op de hielen. Nadat Albert met 7-5 de 1e set had gewonnen, was het verzet van René gebroken. Waarschijnlijk had Albert tegen die tijd ook door naar welke kant de ballen van René draaiden, want de 2e set was met 6-1 voor Albert.

Fris en fruitig stonden we zaterdagochtend ook weer op de baan. Waren er vrijdagavond nog een paar dames op de baan te zien, vandaag was het een en al heer wat de klok sloeg. We begonnen met 2 herenenkelpartijen. Het nipte verlies van René op vrijdagavond bleek geen toevalstreffer: vandaag won hij met 6-0, 6-0 van Rob. Peter M. en Martien probeerden elkaar te overtreffen in het slaan van slice- en kapballen, maar Peter M. bleek hier toch wat meer ervaren in, en won met 6-0, 6-1. Vervolgens kregen we 2 HD partijen waar veel van werd verwacht. Helaas wisten Mark en Natan de verwachtingen niet waar te maken. Beide heren speelden ver onder hun kunnen, natuurlijk ook veroorzaakt door de druk die Leo en Jan H. uitoefenden. Met 6-1, 6-2 gingen Mark en Natan ten onder. De wedstrijd tussen Pieter en Albert en Ton/Fons bracht gelukkig wel de verwachte spanning. Pieter en Albert wisten door goed samenspel te winnen, maar hadden hun handen vol aan de rally’s met Fons en de snoeiharde ballen en ingrepen van Ton aan het net. Met 7-6, 6-4 trokken Pieter en Albert aan het langste eind.

Tot slot van de dag verloochenden Hans B. en Wim hun ervaring niet; het koppel Martien en Rob werd door hen makkelijk verslagen. Geen verrassing voor de insiders onder ons…

Na welverdiende rust, zagen we zondag ineens weer dames op de baan. Heel veel zelfs, omdat er onder andere 3 damesdubbels werden gespeeld. Wendeline en ondergetekende startten tegen Hélène en Joke. Sinds dit jaar spelen Wendeline en ik samen competitie; tegen deze ervaring waren de beide andere dames niet opgewassen. Tijdens het inspelen, wist Hélène de hoge bal consequent op de achterlijn te laten landen, helaas vielen deze onder wedstrijdspanning te vaak achter de lijn.

Terwijl ik stond te spelen, werd op de andere baan een herendubbel afgewerkt. Leo en Jan H. wonnen van René en Peter; ik geloof dat dit toch de nodige moeite kostte, gezien het geluid wat er vooral weer uit Leo’s mond kwam….

Vervolgens trad wederom een damesdubbel aan; Wilma en Florine tegen Karin en Haske. Op voorhand zijn Wilma en Florine zwaar favoriet voor de eindzege, het lijkt een gouden koppel door de combinatie van een vernietigende forehand van Wilma, de beheerste backhand en het uitstekende netspel van Florine. Helaas zorgden veel forced (verdienste van de tegenpartij) en unforced errors bij Karin en Haske ervoor dat we de echte sterkte van Wilma/Florine nog niet hebben kunnen zien. Dit koppel speelde direct na de gewonnen wedstrijd tegen Haske/Karin een wedstrijd tegen Hélène/Joke. Het niveauverschil was duidelijk te groot, maar petje af voor Joke/Hélène die het enige damesduo zijn zonder competitie-ervaring, en de strijd gewoon aan durven te gaan!

De wedstrijd tussen Pieter en Albert en de herenveteranen Hans B. en Wim bracht de spanning op de baan weer helemaal terug. Pieter en Albert wonnen uiteindelijk, maar moesten hiervoor heel wat onverwachte ballen van Wim (die nog altijd met 2 voetjes van de vloer een bal kan retourneren) en Hans, die ballen feilloos buiten bereik van zijn tegenstanders kan plaatsen, verwerken. Pieter en Albert wisten rustig te blijven en vooral elkaar te versterken, wat resulteerde in de 7-6, 7-5 overwinning.

De dag werd afgesloten door een altijd beladen wedstrijd: Wendeline/Natan tegen Marian/Mark. Tsja, wat zal ik hierover zeggen. Ik speelde ronduit slecht, en Mark wist in de 1e set het verschil ook niet te maken. Zeer makkelijk ging deze set dan ook met 6-1 naar Natan en Wendeline. De 2e set verliep gelukkig iets beter. Natan speelde echter rustig, beheerst en Wendeline vond uitstekend de ruimte om de ballen langs Mark en Marian te plaatsen. 7-5 was de winst in de 2e set voor Natan en Wendeline.

Op maandagavond zaten we allemaal voor de buis, en zagen Nederland met 2-0 van Chili winnen. Ook gezien hoe snel Robben kan sprinten? Konden we die maar als wisselspeler inzetten…. Sowieso werd er al gevraagd waarom we in tenniswedstrijden geen wisselspeler(s) in mogen zetten, dit zou in sommige gevallen het spel ten goede kunnen komen…;-)

Dinsdagavond begonnen Nicky en ik in alle rust aan onze damesenkelwedstrijd, slechts bekeken door Joke die keurig op tijd was voor haar bardienst (dit geldt helaas niet voor iedereen, jammer genoeg hebben we toch een aantal keer moeten ervaren dat bardiensten zonder enig bericht niet op kwamen dagen). De wedstrijd begonnen ontspannen, beide speelsters verwachtten dat Marian wel zou winnen en hoopten op een leuke wedstrijd. Hoe anders pakte dit uit: Nicky speelde vrijwel foutloos, en Marian stapelde, steeds hopelozer, fout op fout, wist de backhand van Nicky niet te vinden, en verloor uiteindelijk met 6-3, 6-1. Dat dit niet volgens de verwachting was, bleek wel uit de reactie van inmiddels verschenen toeschouwers, die vrijwel allemaal dachten dat de uitslag een grapje was…

In de DE-B poule speelden Adrienne en Hélène tegen elkaar. Als toeschouwer viel me op dat Hélène de bal lekker diep weg speelde en Adrienne vaak net te laat was met lopen om de bal goed terug te kunnen spelen, veel van haar ballen belandden in het net of in de trambaan. De winst was dan ook voor Hélène!

Het illustere duo Peter M. en René F. leken een speelplan te hebben voor hun wedstrijd tegen Mark en Natan. Peter M. startte met enkel hoge ballen op de achterlijn; ik denk dat de opzet was Mark ongeduldig te maken, waardoor hij een bal zo hard terug zou slaan dat René deze bij het net af kon maken. Natan had deze opzet duidelijk door, en speelde bijna letterlijk de sterren van de hemel door de ballen net zo hoog terug te brengen. René had bij het net lange tijd weinig te doen… Natan hield Mark zelfs zo rustig (“rustig, rustig” schalde het regelmatig over de baan) dat hij ballen zelfs heel rustig in het net sloeg… Mark en Natan wisten, ondanks speelplan, te winnen van Peter en René en lijken na hun enorme verliespartij van afgelopen zondag, weer op de weg terug.

De avond was nog niet afgelopen; op baan 2 speelde Wilma en Bert tegen Martien en Nicky. Omdat ik zelf speelde, heb ik hier veel van gezien. Wel hoorde ik Nicky af en toe stevig te keer gaan, het ging duidelijk minder lekker dan in de DE partij… Conform verwachting hebben Bert en Wilma gewonnen.

Op baan 1 kreeg ik de kans me te revancheren voor 2 slechte wedstrijden. Samen met Wendeline mocht ik spelen tegen Karin en Haske. Deze wedstrijd werd enorm spannend, en is uiteindelijk door ons gewonnen met 6-3, 4-6, 6-2. Lange rally’s, mooi netspel, goed geplaatste ballen, listige korte, zachte balletjes; alles zat erin! Haske liet nu gelukkig wel haar talent zien, en het aantal dubbele fouten bleef beperkt. Terwijl ik dit zit te schrijven, voel ik spierpijn in mijn onderlijf. Dit gebeurt me zelden na een dubbelwedstrijd, wat wel aangeeft hoe hard we hebben moeten werken!

Hopelijk krijgen we de komende dagen nog een aantal mooie wedstrijden te zien! De finales komen dichterbij, dus de spanning neemt toe….

 

Terug naar Startpagina